VEEL EXTRACTIEOPLOSSINGEN

Explosieve omgeving

atex extractie

+ Klantgerichte oplossingen voor vele toepassingen

+ Uitstekende service

+ Korte levertijden

+ Meer dan 50 jaar succes op de markt

+ Betrouwbare partner van de gespecialiseerde handel

ATEX dampen en deeltjes

Verantwoordelijke bedrijven zorgen ervoor dat dampen en stof uit productieprocessen van de werkplek worden verwijderd om werknemers te beschermen tegen ziekte. Dit komt omdat de meeste soorten rook en stof behoren tot de meest voorkomende oorzaken van aandoeningen van de luchtwegen bij werknemers in de industrie.

Wanneer de omgeving waarin de winning plaatsvindt explosiegevaar heeft, moet het ontwerp van het afzuigsysteem voldoen aan de ATEX-regeling.

Het bedrijf dat het afzuigsysteem laat installeren, moet beoordelen of er een explosiegevaar is in verband met de productie ervan als gevolg van ontbranding van een atmosfeer, bestaande uit lucht vermengd met brandbare gassen, dampen, vloeistoffen, nevel / aerosolen of brandbare stofnevels. Als het antwoord ja is, moet het risico worden beoordeeld als de basis van een classificatie van de oppervlakte(n) die explosiegevaar hebben.

Het bedrijf kan deze beoordeling zelf maken, of gebruik maken van een gespecialiseerde adviseur om dit voor hen te doen. Soms kan de beoordeling samen met de lokale brandweer worden gemaakt.

HVUX are designed for a dust filled atmosphere classified as zone 21 or 22.
HVUX are designed for a dust filled atmosphere classified as zone 21 or 22.

De ATEX-zones worden gedefinieerd op basis van de stof in de luchtstroom en het risiconiveau.

Voor gassen worden de zones gedefinieerd als zones 0, 1 en 2 waarvan zone 0 de strengste is. Op dezelfde manier worden de stofzones gedefinieerd als zones 20, 21 en 22 met zone 20 als de strengste. Lees hieronder meer over de zones.

Geovent biedt explosieveilige ventilatoren, filters, afzuigarmen, hoogvacuümsystemen en andere oplossingen conform de ATEX-richtlijn. De benodigde documentatie wordt samen met de Geovent ATEX-producten aangeleverd.

Geovent werkt al sinds de invoering in 2003 met de ATEX-richtlijn en wij helpen u graag met uw ATEX-project.

Extractiegids

Deze tabel geeft aan welke hoeveelheid lucht u moet gebruiken,
afhankelijk van de toepassing.

Proces Luchtstroom per uitlaat
[m³/h]
Slang afmeting [mm] Luchtsnelheid in kanaal aan ongefilterde zijde [m/s]
Geschikte Geovent producten
Stlijpstof 150 80 20 – 25 HVUX, ASX en explosieretentieklep
Brandbaar poeder 1000 160 10 – 15 ASX, GFX2 en MEX
Ontvlambare dampen 1000 200 10 – 15 PERMA, ASX, MEX en MSX

Waarom Geovent?

Ons bedrijf bestaat al meer dan 50 jaar en heeft een
passie voor extractie- en filtratietechniek.

Klantgerichte oplossingen voor vele toepassingen

Op basis van de behoeften van elke klant vinden we effectieve en kostenefficiënte oplossingen

Uitstekende service

Onze technische verkopers intern en extern staan voor u klaar en bieden u online diverse documentatie aan.

Korte levertijden

Met een goed gevuld magazijn van grondstoffen en eindproducten zijn wij in staat om binnen korte tijd na ontvangst van een bestelling te leveren.

Betrouwbare partner van de gespecialiseerde handel

We werken nauw samen met installateurs en distributeurs in het hele land en ondersteunen hen met advies en documentatie voor hun behoeften.

Een korte video
Van een ATEX-explosie

De video toont een explosie in een thermische energiecentrale.
De explosie wordt veroorzaakt door een mengsel van lucht, kolen en stof dat wordt ontstoken door een vonk die wordt geproduceerd tijdens het onderhoud van de apparatuur in het gebouw.

Assortiment

Hieronder vindt u enkele van onze bekende en erkende ATEX producten.

Bekijk ze of bezoek onze website voor een overzicht van ons gehele assortiment.

LSX/MSX ATEX ventilator

LSX/MSX ATEX ventilator

ATEX Afzuigventilator. Corrosiebestendig. Energiebesparing. Luchtstroom: 10 tot 3200 m³/h. Druk: 10 tot 1800 Pa

GEOVENT ASX-arm

GEOVENT ASX-arm

ATEX arm. Ook beschkbaar in roestvrij staal. Met externe draagarm. Dim.: ø80 to 200. Lengte: 2 to 9 m.

GeoFilter GFX2

Industriële ATEX filter met persluchtreiniging. Breed scala aan toepassingen. Luchtstroom tot 28.800 m³/h.

LEX/MEX ATEX ventilator

ATEX Afzuigventilator. Corrosiebestendig. Energiebesparing. Luchtstroom: 10 tot 18.000 m³/h. Druk: 10 tot 4.500 Pa

PERMA armen ATEX / ESD

PERMA arm ATEX / ESD wordt gebruikt in gebieden met risico op explosieve gassen / stof (ATEX) en statische elektriciteit.

Onze klanten

Wij bedienen grote en kleine klanten over de hele wereld en bieden u
de mogelijkheid om met hen in contact te komen en te leren van hun ervaring in het werken met ons.

"Het is perfect om ideeën voor oplossingen op te doen op de website van Geovent en het uiteindelijke advies te krijgen van een competent verkoopteam"

Steen Lassen
Lassen Ventilatie

"De producten van Geovent werken zoals verwacht en de levering is altijd snel en stipt"

Alex Gros
Econ Werkstattausrüstungs gmbh

We kijken ernaar uit u van dienst te zijn
persoonlijk, telefonisch of online

Stuur ons nu een bericht en we zullen u onmiddellijk terugsturen.

Saleateam_2024

  AFZUIGEN VAN ATEX-DAMPEN EN ONTVLAMBAAR STOF

  WAT IS ATEX?

  Het doel van ATEX is om uniforme richtlijnen voor de hele Europese Unie te waarborgen, zodat het risico op explosie en vervolgens persoonlijk letsel en schade aan de machines wordt geminimaliseerd.

  ATEX is in de eerste plaats relevant voor bedrijven die potentieel explosieve concentraties stof van hout, aluminium, plastic, meel, suiker of andere organische materialen verwerken, evenals dampen en dampen van benzine, aceton en batterijen.

  REGELS EN WETGEVING

  Een gemeenschappelijke EU-richtlijn, 2014/34/EU, ook bekend als ATEX, probeert het risico in explosieve omgevingen in de industrie te verminderen.

  Alle ATEX-producten van Geovent worden vervaardigd in overeenstemming met de richtlijn 2014/34/EU.
  Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om zoneclassificaties in het betrokken bedrijf te verkrijgen. Vaak wordt dit uitgevoerd in samenwerking met de lokale brandweerautoriteiten.
  Voor meer informatie over ATEX wordt ook verwezen naar de AT-instructie C.0.9 betreffende stofexplosies.

  Europese bedrijven moeten beoordelen of er explosiegevaar is in verband met hun productie als gevolg van ontbranding van een atmosfeer, bestaande uit lucht vermengd met brandbare gassen, dampen, vloeistoffen, nevel/aerosolen of brandbare stofnevels. Als het antwoord ja is, moet het risico worden beoordeeld als de basis van een classificatie van het (de) gebied(en) in explosiegevaar. Daarnaast moet het bedrijf voorzorgsmaatregelen nemen om explosies te voorkomen en documentatie op te stellen.

  Het centrale principe is om het bedrijf in zones te verdelen op basis van het explosiegevaar en de gevolgen ervan. In dit verband is het noodzakelijk om zowel rekening te houden met het type als het volume van lekkage, ventilatie, veiligheidssystemen en de potentiële ontstekingsbronnen, zoals bijvoorbeeld elektrostatische lading, elektrische installaties en mechanisch gegenereerde vonken. De beoordeling is van toepassing op bestaande apparatuur en op nieuwe aanschaf van machines en apparatuur. Een complete handleiding kan worden geleverd met een Geovent ATEX-product en goedgekeurde certificeringen.

  Zone Beschrijving Apparatuur Geovent apparatuur
  Zone 0 Oppervlakte, waar zich voortdurend, vaak of voor langere tijd een explosieve atmosfeer bevindt, bestaande uit een mengsel van lucht en ontvlambaar gas, dampen of nevel Categorie 1, G (gas)
  Zone 1 Gebied, waar af en toe een explosief mengsel van lucht en ontvlambaar gas, damp of nevel kan voorkomen, tijdens normaal bedrijf categorie 1 of 2, G (gas) MSX / MEX-ventilator / ASX
  Zone 2 Gebied, waar tijdens normaal bedrijf een explosieve atmosfeer, bestaande uit een mengsel van lucht met ontvlambaar gas, damp of nevel, waarschijnlijk niet voorkomt Als het echter voorkomt, zal het slechts voor een korte periode zijn Categorie 1, 2 of 3, G (gas) MSX / MEX-ventilator / ASX
  Zone 20 Gebied, waar zich constant, vaak of gedurende langere tijd een explosieve atmosfeer kan bevinden, bestaande uit een wolk van ontvlambaar stof en lucht Categorie 1, D (stof) GFX-filters
  Zone 21 Gebied, waar tijdens normaal bedrijf af en toe een explosieve atmosfeer kan ontstaan die bestaat uit een wolk van ontvlambaar stof en lucht categorie 1 of 2 D (stof) GFX-filters, MSX / MEX-ventilator, HVUX / ASX
  Zone 22 Gebied, waar tijdens normaal bedrijf een explosieve atmosfeer, bestaande uit een wolk van ontvlambaar stof en lucht hoogstwaarschijnlijk niet voorkomt, en mocht het hoe dan ook voorkomen, zal het slechts voor een korte periode zijn Categorie 1, 2 of 3, D (stof) GFX Filters, MSX / MEX ventilator, HVUX / ASX

  Veelgestelde vragen

  Hieronder vindt u antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen die wij van klanten ontvangen.
  Als u andere vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

  De term “ATEX” is van toepassing op atmosferen die potentieel explosief zijn als gevolg van de aanwezigheid van stofdampen of gassen die waarschijnlijk zullen ontbranden.

  Er zijn twee richtlijnen van de Europese Commissie die beschrijven hoe om te gaan met ATEX.

  • ATEX-richtlijn 2014/34/EU heeft betrekking op producten die kunnen worden geleverd voor gebruik op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen.
  • ATEX-richtlijn 1999/92/EGheeft betrekking op de voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen op werkplekken waar explosieve atmosferen aanwezig kunnen zijn als gevolg van ontvlambare stofdampen of gassen (of mengsels daarvan).

  De voorschriften zijn van toepassing op de meeste werkplekken waar ontvlambare stoffen worden opgeslagen of gebruikt, bijvoorbeeld fabrieken waar ontvlambare vloeistoffen aanwezig zijn of waar daarbij ontvlambaar stof wordt geproduceerd.

  Voorbeelden zijn fabrieken met spuitverf en vernissen, melkdrogen en meelproductie.

  Het woord ex-proof komt van de combinatie van de woorden “explosieveilig”. Het betekent letterlijk explosieveilig. Ex-proof apparatuur is speciale apparatuur die wordt gebruikt in plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen